A tavalyi húsvéti kalács

Ebből csináltam – nagy a család..
2 kg liszt,
2 dl olaj
12 evőkanál cukor
6 teáskanál só
4 tojás,
5 dkg élesztő,
1 l langyos tej

Így:
Az élesztőt langyi tejben felfuttattam. A tojásokat cukor egy részével kikeverve hozzáadtam a sóval és a maradék cukorral összekevert liszthez, majd bele az élesztőt, az olajat és a maradék langyos tejet. Lassan a tejjel, ha összeáll a tészta nem kell mind – de előfordul, hogy több kell! Ahogy nagymamám mondta mindig a mennyit kell beletenni kérdésre – Hát amennyit bevösz, látod azt lányom! Háát nem mindig láttam… Lágy tésztát kell belőle előállítani, dagasztottam amíg a kezem bírta meg még tovább is. 1 órán keresztül, langyos helyen kelesztettem – jól feljött! Ezután óvatosan gyúrogattam még egy kicsit, és 3 részre bontottam. A 3 részből 3 kukacot ( inkább kígyót ) csináltam, és összefontam, mint a hajat. A tetejét megkentem tejjel és egy kis jégcukrot tettem rá.
Na és hát mert van, kemencében sütöttem ki, amit jól begyújtottam előtte. Fini lett nagyon.
Sütőben kb ½ óra alatt sül meg.

Hungary