Először egy kis elmélet: a konyhasziget kialakítása előtt a legfontosabb teendő a tervezés. Nézzük meg van-e elég hely sziget kialakításához. Az ergonómiai előírások két különálló – egymással szemben elhelyezkedő – konyhapult között 120 cm-ben határozzák meg a kényelmes és biztonságos használati helyigényt. Felmerülhet a kérdés: Miért kell ennyi hely? Gondoljunk csak bele, ha le kell hajolnunk és a kinyitott alsó szekrényből, vagy az alsó fiókból, mosogatógépből  esetleg alsó polcról kell ki vennünk egy-egy eszközt, ami mondjuk nem is olyan könnyű. Nagyon fontos, hogy biztonságosan ki kell tudnunk venni a sütőből a forró ételt – bárhol is legyen a sütő – pult alatt, fölött.

Most egy kis matek: szélesség: pult:60 + közlekedőhely:120 + sziget szélessége + közlekedőhely:120,  ha van pult a másik oldalon is + 60. Vegyünk egy minimálisan értelmezhető szélességű szigetet, ez legyen  60 cm. Így minimálisan 420 cm szélesnek kell lennie helységünknek ahhoz, hogy lehessen egy nem túl széles; 60 cm-es szigetünk. A hossz számításnál is hasonló képletet érdemes követnünk. Hozzáteszem, természetesen nem lehet sem a berendezés előtt/alatt álló helységeket, sem a konyha tulajdonosokat kategorizálni. Számtalan méretű és formájú konyha, számtalan igény, lehetőség és ízlés létezik. Mindig az adott körülményekre kell szabni a konyhákat is, konyhaszigeteket is. Erre valók a szakemberek :).

A konyhaszigetet igényeink szerint rendezhetjük be. Lehet ott a mosogató, a főzőhely, lehet csak munkafelület,  állhat önmagában, de lehet étkező hellyel összeépített. Lehet a konyhasziget bármilyen formájú, lehet teljesen vagy részben nyitott, illetve zárt. Lehet fix és lehet mobil.

Fontos, hogy a tervezésnél figyelembe vegyük a főzés technológiai sorrendjét, illetve az ergonómiai  háromszöget, amely az étel tároló, étel előkészítő, sütő/főző, tálaló és pakoló helyek egymáshoz való távolságát és viszonyát hivatott szabályozni – mindezt a kényelmes és biztonságos használat okán.

A konyhasziget tökjó dolog, de mivel nagy a helyigénye, így nem mindenki engedheti meg magának. A következő postomban ezért olyan megoldásokat mutatok be, amelyek kisebb helyen is elférnek ( pl. mobil és fix pult toldások, félszigetek ), mindemellett extra  élményt nyújtanak.

Hungary